گلدهی زعفران با ۱۴ عامل موثر

زمان مطالعه: ۶ دقیقه

بسیاری از کشاورزان خوشحال و راضی هستند چون برداشت خوبی داشته اند و متأسفانه خیلی ها هم به عملکرد مورد انتظار خود نرسیده اند و نگران دلیل این کاهش گلدهی زعفران خود هستند.
اکنون زمان آن رسیده است که دلایل عملکرد پایین مزرعه زعفران خود را بررسی نمایید و از فرصت باقیمانده استفاده کنید تا سال آینده مشکل امسال را نداشته باشید.

عوامل موثر در گلدهی زعفران

چگونه زعفران باکیفیت پرورش دهیم؟

متأسفانه تا مزرعه گل نمی دهد، اکثرا مشکل خود را در اثر ندادن کود یا بد بودن کودهای سال قبل خود می دانند! در حالی که عوامل خیلی زیادی در این امر مؤثر می باشد.
مثلا گرم شدن هوا باعث تنش بسیار شدیدی برای پیاز زعفران شده و گلدهی را با مشکل مواجه می کند. برای اینکه بدانید چرا گل مزرعه زعفران شما کم بوده است، سعی می کنیم تک تک عوامل کاهش گلدهی زعفران را بررسی کنیم تا شما بتوانید با بررسی همه این موارد دلیل عدم موفقیت خود را بیابید.

جهت خرید زعفران می توانید به فروشگاه نورهان مراجعه نمایید و جهت اخذ نمایندگی زعفران می توانید توضیحات صفحه نمایندگی زعفران را مشاهده نمایید و با پشتیبانی شرکت نورهان به شماره ۰۹۰۲۷۷۸۰۸۸۸ در تماس باشید.


همچنین بخوانید ⇐برندسازی زعفران ایران


عوامل کاهش گلدهی زعفران

۱- پیاز زعفران آلوده : باید پیازها کاملا سالم باشند، کنه و قارچ یکی از دلایل اصلی کاهش عملکرد پیاز زعفران می باشد. حتما پیازها را از چندین نقطه مزرعه از خاک بیرون آورده و برای کنترل از نظر داشتن کنه و قارچ به یک کارشناس متخصص رجوع کنید.

 

۲- اندازه پیاز زعفران : هر پیاز برای اینکه گل داشته باشد، باید وزنی بیشتر از هشت گرم داشته باشد. اگر وزن آن کمتر از هشت گرم باشد، گل نخواهد داشت و فقط بحث رویشی دارد. این قسمت مربوط به تغذیه می باشد و در صورت درست نبودن مدیریت تغذیه پیاز زعفران، پیازها ریز شده و کاهش عملکرد پیاز زعفران حتمی است.

 

۳- تعداد پیاز زعفران و یا همان مقدار پیاز زعفران در هکتار : هرچقدر مقدار پیاز زعفران هنگام کشت بیشتر باشد، در آینده برداشت بیشتری در سال های اول خواهید داشت. یعنی در دو مزرعه هم سن، در مزرعه ای که پیاز زعفران بیشتری ریخته شده، قطعا گل زعفران بیشتری خواهد داشت. البته تغذیه خوب باعث افزایش سریع تعداد پیاز زعفران شده و هر چه پیاز زعفران بیشتری داشته باشیم، گل زعفران بیشتری نیز خواهیم داشت. البته این همیشگی نیست و بعد از چند سال که تعداد پیاز زعفران در یک نقطه خیلی زیاد می شود، بر اثر رقابت در برداشت آب و مواد غذایی قطعا کاهش عملکرد خواهیم داشت. به عبارت بهتر، هم تعداد کم پیاز زعفران و هم تعداد خیلی زیاد پیاز زعفران باعث کاهش گلدهی زعفران است.

۴- عمق پیاز زعفران : پیاز زعفران مادری که امسال گل زعفران داده، در بهمن ماه از بین می رود و روی پیاز مادری زعفران، پیاز دختری زعفران شکل گرفته و باعث می شود که هرسال پیازهای زعفران به سطح خاک نزدیک شوند و سال به سال از عمق کشت زعفران کاسته شود. یعنی اگر شما در عمق ۲۵ سانتی متر پیاز زعفران کاشته اید، بعد از پنج سال عمق پیازها به کمتر از ۲۰ سانتی متر می رسند و این باعث می شود تنش های محیطی همچون سرما، گرما و کاهش رطوبت در پیازهای زعفران تأثیر منفی بگذارند و گلدهی زعفران کاهش یابد. عمق پیاز زعفران با توجه به بافت خاک زعفران که شنی باشد، ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر و اگر رسی باشد ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر باید باشد و هر چه از این عمق کمتر یا بیشتر باشد، باعث کاهش گلدهی و در نهایت کاهش عملکرد خواهد شد.

 

۵- نوع خاک زعفران : در سال هایی که گرمای هوا خیلی زیاد بوده، عملکرد زمین های رسی زعفران بسیار بهتر از مزارع شنی و سبک زعفران بوده و دلیل آن هم بالا بودن رطوبت در کنار پیاز زعفران و کاهش اثر گرما در تابستان روی پیاز و در نهایت افزایش عملکرد می باشد. مدیریت زعفران در این دو گروه خاک، کاملا متفاوت بوده و باید نحوه آبیاری زعفران، زمان آبیاری زعفران و همچنین کوددهی زعفران را براساس بافت خاک زعفران انجام داد. بافت خاکی برای زعفران بهتر است که نه خیلی سفت و رسی و نه خیلی ماسه ای و سبک باشد.


همچنین بخوانید ⇐ مشخصات گیاه زعفران


۶- کیفیت آب و خاک زعفران : از نظر شوری باید آب و خاک زعفران شور نباشد و ای سی (EC) آب و خاک زعفران زیر ۴۰۰۰ باشد. در صورت زیاد بودن ای سی (EC) کاهش عملکرد زمین زعفران حتمی است. از نظر pH هم باید نهایتا ۷٫۵ باشد و حتی با این pH هم مشکل جذب خواهید داشت و خیلی از مواد غذایی قابل جذب نخواهد بود.

۷- تعداد آبیاری زعفران در سال قبل : برای اینکه در زمین زعفران خودمان به عملکرد خوبی برسیم، باید حداقل نیاز آبی زعفران را تأمین کنیم. ۴ تا ۵ آب در سال برای رسیدن به این هدف باید به زمین زعفران داد که مهم ترین آنها زاچ آب در بعد از برداشت گل و زرد آب هنگام زرد شدن برگ هاست.

 

گلدهی زعفران

 

۸ – مدیریت کنترل علف هرز زعفران : شاید یکی از دلایل اصلی کاهش گلدهی زعفران، عدم کنترل علف هرز در مزارع زعفران می باشد. اگر زمین شما در بهار پوشیده از علف هرز است به طوری که برگ های زعفران دیده نمی شود، باید بدانید که نباید انتظار گل داشته باشید. البته شرایط علف های هرز چند ساله همچون خار شتر متفاوت است و به دلیل عمق توسعه متفاوت ریشه های خارشتر، اين علف را تا قبل از آبیاری مهر ماه در مزرعه زعفران خود نگه دارید ولی باقی علف ها را از بعد برداشت گل زعفران باید با وجین حذف کرد و نگذاشت در رقابت با زعفران پیروز باشند!

 

۹- استفاده از سموم علف کش زعفران : اگر برای از بین بردن علف های هرز پهن برگ از سمومی مثل سنکور استفاده کنید، به خصوص اگر دوز مصرفی را رعایت نکنید، کاهش گلدهی حتمی است.

 

۱۰ – نگهداری از برگ ها تا آخر فصل : تغذیه پیازهای زعفران در انتهای فصل از برگشت مواد غذایی ذخیره شده در برگ ها می باشد. پس تا خشک شدن کامل برگ ها، از درو کردن و یا چرانیدن برگ ها خودداری کنید. در صورتی که به هر دلیلی برگ ها زودتر حذف شوند، پیازهای زعفران در همان سایز باقی می مانند و به خاطر کاهش وزن پیازهای زعفران، عملکرد زمین زعفران به شدت کاهش پیدا می‌کند. گلدهی زعفران

 

۱۱- کشت مخلوط زعفران : متأسفانه در بعضی موارد دیده می شود که همزمان با زعفران، یک محصول دیگر مثل جو و یا خاکشیر در همان زمین کشت می شود! کشت مخلوط باعث رقابت شدید با زعفران شده و از آب و مواد غذایی موجود در خاک استفاده می کند و محصول سال بعد زعفران را به شدت کاهش می دهد.

 

۱۲- ریختن خاک و ماسه : بعضی مواقع که عمق کشت زعفران کاهش پیدا می کند، کشاورزان از خاک و ماسه برای افزایش عمق کشت زعفران استفاده می کنند و در صورتی که این خاک یا ماسه کیفیت نداشته باشد، مثلا شور باشد یا بافتی رسی داشته باشد، می تواند موجب کاهش عملکرد زمین زعفران شود. در مواقعی هم ریختن خاک زیاد در سطح، باعث افزایش عمق پیازهای زعفران شده و با خفگی پیازهای زعفران، در نهایت موجب کاهش عملکرد زمین زعفران می شود.

زعفران

۱۳- تسطیح مزرعه زعفران بعد از کشت زعفران : متأسفانه در مواردی دیده می شود که هنگام کشت زعفران، سطح مزرعه زعفران مسطح نشده است و در سال های بعد از کشت زعفران، آبیاری زعفران با مشکل روبرو می شود. در این صورت، در مواردی کشاورز در تابستان با تراکتور اقدام به مسطح کردن زمین می کند که این باعث می شود در آن سال محصول زعفران شما به شدت کاهش پیدا کند.

 

۱۴- سن مزرعه زعفران : در سال های اول تا پنجم بعد از کشت زعفران به خاطر افزایش تعداد پیاز زعفران، هر ساله افزایش عملکرد خواهیم داشت. بعد از آن، چند سالی مقدار عملکرد زمین زعفران ثابت خواهد ماند و بعد از ۸ سال به بالاتر، کاهش عملکرد خواهیم داشت و دلیل آن هم بالا آمدن پیازهای زعفران و نزدیک شدن به سطح خاک و همچنین ضعیف شدن خاک زعفران از نظر مواد غذایی می باشد.

 

در این مقاله زعفرانی سعی شد تا به اختصار، دلایل کاهش گلدهی زعفران بیان شود. البته باید این را هم متذکر شد که تمام این موارد گفته شده، صد درصد نیست و احتمال تفاوت وجود دارد و قطعا در مواردی بدین گونه نخواهد بود و حتما دلایل دیگری هم هست که احتمالا در این مقاله گفته نشده است.
برای اطمینان بیشتر، سعی کنید از یک کارشناس محلی و متخصص زعفران برای بازدید و پیدا کردن دلیل یا دلایل کاهش عملکرد زمین زعفران خود استفاده کنید تا ان شاءالله با برطرف کردن این موانع، سال آینده پربار و پر محصول باشید.

منبع : مهندس مصطفی سیدآبادی

دوستان و کشاورزان عزیز،

بهکانال قیمت امروز زعفران” بپیوندید با مطالب داغ و ویژه

کافیست برروی لینک بالا کلیک نمایید


افزایش گلدهی زعفران  پیاز زعفران  سموم علف کش  کاشت  کنترل علف هرز  کود حیوانی  کود شیمیایی  کیفیت خاک  گل زعفران  گلدهی زعفران  نگهداری زعفران  نوع خاک
افزایش گلدهی زعفران  پیاز زعفران  سموم علف کش  کاشت  کنترل علف هرز  کود حیوانی  کود شیمیایی  کیفیت خاک  گل زعفران  گلدهی زعفران  نگهداری زعفران  نوع خاک


*

code



  • رضا خوشخو تیتکانلو در تاریخ جمعه 18 آبان 1397 گفته است :

    باسلام.دست شمادردنکنه خیلی زحمت کشیدین واقعا آموزنده وبه کشاورزخیلی کمک میکنه وخیلی راهکارهای مهم وراهنمایهای شما بک به یک مفیدوباارزشند.

    • admin در تاریخ جمعه 18 آبان 1397 گفته است :

      سپاس از لطف شما دوست عزیز
      خدمت رسانی به شما افتخار ماست.

  • مرتضی یعقوبی در تاریخ شنبه 4 آبان 1398 گفته است :

    سلام خسته نباشید یک سوال علت کم کیفیت بودن قرمزی گل زعفران و نازک بودن از چیه؟؟؟؟

WhatsApp
Hi. If you are interested in purchasing saffron, leave a message. We are available for any kind of question!
سلام. اگر خریدار زعفران هستید، می توانید برای ما پیغام بگذارید.
طرح خرید زعفران از کشاورز
خرید انواع زعفران: پوشال پرسی، پوشال قلمدار
تسویه: یک هفته الی 10روز کاری
وزن به کیلوگرم ، نوع زعفران ، شهر: