خواص زعفران در ۲ طب اسلامی و ایرانی
زعفران ازنظر طب سنتی ایرانی در بین ایرانیان از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. با یادآوری زعفران مزه و طعم غذاهای خوشرنگ و لعاب ایرانی در ذهن نقش میبندد از زعفران در طب سنتی برای درمان اضطراب، استرس ناراحتی و افسردگی استفاده میشود هنگامیکه اسم گیاهان و داروهای شادیبخش را بخواهیم بشناسیم اولین نام را زعفران به خود اختصاص داده است.
گل زعفران از چه خواصی برخوردار است؟
در طب سنتی زعفران بهعنوان تسکیندهنده، ضد اسپاسم و مقوی معده مورداستفاده قرار میگیرد. در صنایع غذایی از زعفران بهعنوان طعم و رنگ دهنده بکار برده میشود. ازاینجهت که رنگ حاصل از زعفران از غلظت و رنگ خوبی برخوردار میباشد در صنایع آرایشی، داروسازی و قنادی کاربرد فراوانی دارد.
همچنین بخوانید ⇐مراحل نگه داری و انبار کردن پیاز زعفران
زعفران دارای چه طبعی میباشد؟
زعفران گیاهی است که ازنظر مزاج شناسان دارای طبع گرم و خشک میباشد و به همین علت کاربرد بالینی و درمانی زیادی دارد. همانطور که میدانیم اساس ارکان دارای عناصر اربعه میباشد و بر طبق منابع طب سنتی ازلحاظ درجه گرمی در رتبه دوم و ازنظر خشکی در مرتبه یک واقعشده است.
البته در کتاب مخزن الدویه ازنظر بعضی از پزشکان آن را درجه ۳ ازنظر گرمی و درجهدو ازلحاظ خشکی تعیین کردهاند.
خواص زعفران در طب اسلامی و ایرانی
طبع و ویژگی زعفران ازنظر طب سنتی
معمولاً در طب سنتی گیاهان دارویی و عناصر را که شامل جامدات، مواد معدنی و گیاهان باشند را ازنظر خشکی، تری، سردی و گرمی به ۴ دسته تقسیم میکنند.
بهعنوانمثال یک گرم از هر عنصر در این تقسیمبندی که حاوی مواد غذایی باشد درجهیک بوده، ازنظر دارویی درجهدو و در صورت استفاده مکرر برای مصارف بیماریزا درجه سه میباشد رتبه چهارم به معنای آن است که از سموم بوده و باعث مسمومیت میشود.
گیاه زعفران از گیاهانی است که ازنظر دارویی دارای آثار مثبت برای درمان برخی بیماریها میباشد و ازنظر خشکی نیز یک عنصر مفید برای دفع اخلاط ناشی از بلغم و فاسد شده میباشد.
خواص زعفران در ۲ طب اسلامی و ایرانی / یکی دیگر از خواص مهم زعفران، خواص آن برای بینایی می باشد.
از زعفران بهعنوان یک داروی مفرح قلب و تقویتکننده قلب نام میبرند.
زعفران یکی از ادویههای پرمصرف در آشپزخانههای ایرانی از جایگاه ویژهای برخوردار میباشد.
مصلح زعفران یا تعدیلکننده زعفران چیست؟
از زعفران برای مواد غذایی که دارای طبع سرد میباشند، استفاده کرد؛ بنابراین عکس این حالت نیز برای زعفران بهعنوان مصلح استفاده میشود.
خواص زعفران در طب اسلامی و ایرانی
خواص زعفران و مضرات آن در طب سنتی
- مصرف چای زعفران کمککننده خوبی به هضم غذا میباشد، مسکن درد و قاعده آور بوده و باعث تحریک اعصاب میباشد، جریان خون را آسان میکند و خونساز میباشد.
- خونریزی بعد از زایمان را از بین میبرد و به تقویت قوای جنسی کمک میکند.
- زعفران برای تقویت و تصفیه کبد مفید میباشد و جهت رفع سرفه و درمان برونشیت مؤثر میباشد.
- از چای زعفران برای پاکسازی کلیه و مثانه استفاده میکنند. آرامبخش و ضد تشنج میباشد همچنین مدر و برطرفکننده گاز معده میباشد برای روشن شدن پوست بهعنوان ماسک از آن استفاده میشود.
- افراد چاق با مزاج سرد میتوانند از زعفران استفاده نمایند.
- زعفران به تقویت یادگیری و حافظه، کاهش فشارخون، کاهش چربی خون، درمان آسم، جلوگیری از نفخ شکم درمان تشنج و درد دندان تأثیرگذار میباشد.
همچنین بخوانید ⇐زعفران پوشال قلم دار چیست و با سرگل صادراتی چه تفاوتی دارد؟
- افرادی که با مزاج صفراوی و یا کبد گرم هستند دارای عنصر آتش میباشند زعفران برای این افراد شاید مؤثر نباشد اما افرادی که دارای مزاج مختلط هستند یعنی کبد گرم و اغلب اندامهای آنها سرد است بهتر است از زعفران بهعنوان موضعی مصرف نمایند.
- کاربرد بالینی این گیاه برای آسان نمودن زایمانهای سخت میباشد.
- برای انسداد عروق در بیماری سکته مغزی بهوسیله زعفران قابلرفع میباشد.
- گلبرگ و کلاله زعفران برای جلای چشم و افزایش قدرت بینایی مفید میباشد.
- از ضماد زعفران برای درمان بیماری نقرس و درمان دردهای مفصلی استفاده میشود.
خواص زعفران در طب اسلامی و ایرانی
زعفران از جایگاه مناسبی برای بیماریهای قلبی برخوردار میباشد به دلیل داشتن آنتیاکسیدان میتواند تأثیر خوبی برای توانبخشی قلب و مانع بیماریهای قلبی و سرطان میباشد؛ همچنین مانع گسترش سرطان سینه میباشد.
بزرگان طب سنتی توصیه میکنند در ترکیبات داروهای استفادهشده برای بیماران قلبی مقداری زعفران نیز اضافه شود تا بانفوذ و هدایت به قلب روند درمان بهتر انجام شود.
در طب امروزی و نوین زعفران از افزایش کلسترول،تری گلیسیرید و چربی نامطلوب خون جلوگیری میکند و مانع رسوب این چربیها در عروق میشود.
مضرات زعفران
از مضرات زعفران در طب سنتی میتوان به تأثیر آن بر روی روند بارداری اشاره کرد زیرا مصرف بیشازاندازه زعفران باعث سقطجنین میشود. همچنین مصرف زیادی زعفران بر روی کلیهها تأثیر نامطلوب میگذارد و اشتها را کاهش میدهد.
خواص زعفران در ۲ طب اسلامی و ایرانی
خواص زعفران در ۲ طب اسلامی و ایرانی
باید دانست که مصرف بیش از ۵ گرم زعفران در یک وعده غذایی موجب کاهش ضربان قلب، سرگیجه، استفراغ، بیحالی، زردی پوست و دیگر عوارض خطرناک را به همراه دارد که گاهی منجر به مرگ انسان میشود.